Το 24ο Γυμνάσιο Αθήνας, βρίσκεται στη συνοικία Πολύγωνο του Δήμου Αθηναίων. Το Πολύγωνο βρίσκεται πάνω από το πεδίο του Άρεως, δομημένη κυρίως στις πλαγιές των Τουρκοβουνίων και χωρίζει τις περιοχές Γκύζη, Κυψέλη και Νέα Φιλοθέη, ενώ γειτνιάζει με τους Αμπελοκήπους. 

Το σχολείο ιδρύθηκε το 1979, προερχόμενο από το ΚΕ΄ Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών. Τη χρονιά εκείνη με κυβερνητική απόφαση όλα τα σχολεία Β ΄βάθμιας εκπαίδευσης έγιναν μικτά. Αρχικά στεγαζόταν σε δύο... καφενεία στη σημερινή πλατεία Ελ. Βενιζέλου. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 μεταστεγάστηκε στο κτίριο που σήμερα στεγάζονται το 105ο και 166ο Δημοτικά Σχολεία. Καθώς υπήρχαν ήδη τα δύο Δημοτικά, το Δημοτικό Σχολείο ειδικών αναγκών και το 25ο Νηπιαγωγείο, το 24ο Γυμνάσιο λειτουργούσε σε δύο βάρδιες εναλλάξ: Η Α ΄ Γυμνασίου δύο ημέρες πρωί και τρεις απόγευμα και οι Β ΄και Γ ΄ τάξεις δύο ημέρες απόγευμα και τρεις πρωί. Ήδη από το 1978-79 είχε ιδρυθεί και το 24ο Λύκειο Αθηνών, γεγονός που επεξέτεινε το οξύ στεγαστικό πρόβλημα.

Το 1990 ολοκληρώθηκε η κατασκευή του σημερινού κτιρίου, οπότε το 24ο Γυμνάσιο και Λύκειο μεταστεγάστηκαν σε αυτό. Ωστόσο, οι αρχικές αίθουσες διδασκαλίας ήταν μόνον 12, με αποτέλεσμα τα δύο σχολεία να λειτουργούν σε εναλλασσόμενες βάρδιες, πρωί - απόγευμα. Το κτίριο αρχικά δεν ήταν χρηστικό, μολονότι διέθετε Χημείο και αίθουσα εκδηλώσεων (υπάρχουν και σήμερα), αλλά όταν δημιουργήθηκε και η Σχολική Βιβλιοθήκη (επί υπουργίας Γ. Αρσένη) το πρόβλημα οξύνθηκε, ειδικά καθώς τα τμήματα κάθε τάξης έφθαναν ακόμη και τα έξι. Έτσι, αξιοποιήθηκαν, στο έπακρο δυνατό, ελεύθεροι διαθέσιμοι χώροι του νέου κτιρίου, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του μαθητικού δυναμικού. Με τη μείωση του αριθμού μαθητών και τμημάτων και την προσθήκη μιας ακόμη αίθουσας, συν ορισμένες ακόμη μετατροπές χώρων σε αίθουσες τελικά, και περί το 2004, τα σχολεία άρχισαν να λειτουργούν σε μια βάρδια, την πρωινή, όπως λειτουργούν και σήμερα.

Πρώτος διευθυντής του 24ου Γυμνασίου ήταν ο Αναστάσιος Χρόνης (ΠΕ04). Στη συνέχεια διευθύντρια ανέλαβε η Αλεξάνδρα Ιωαννίδου (ΠΕ02) και στα μέσα της δεκαετίας του 1980 διευθυντής ανέλαβε ο Αναστάσιος Παπαϊωάννου (ΠΕ04.2). Παρέμεινε διευθυντής ως το 1990 (ήταν αυτός που έκανε τη μεταστέγαση του σχολείου από το παλαιό κτίριο στο νέο), οπότε αντικαταστάθηκε από τον αρχαιότερο καθηγητή του Συλλόγου Διδασκόντων, Βασίλειο Βουδούρη (ΠΕ03), ύστερα από σχετική διαταγή του Υπουργείου. Ο Βασίλης Βουδούρης παρέμεινε ως τη λήξη του σχολικού έτους 1991 - 92, οπότε διευθύντρια τοποθετήθηκε η Ανθούλα Φωτεινέα, με υποδιευθύντριες τις Σπυριδούλα Βαγγελάτου (ΠΕ01) και Παρασκευή Σταθοπούλου (ΠΕ06). Η Σπ. Βαγγελάτου έγινε διευθύντρια στο 24ο Λύκειο και υποδιευθυντής ανέλαβε, το 1996, ο Αναστάσιος Τζαβάρας. Το 2001 οι Φωτεινέα και Σταθοπούλου συνταξιοδοτήθηκαν, αναπληρωτής διευθυντής έγινε ο Αν. Τζαβάρας (ΠΕ04.5), ο οποίος το 2002 ανέλαβε κανονικός διευθυντής. Το 2007, αντικαταστάθηκε από τον Γεώργιο Κατερινη (ΠΕ17), ο οποίος παρέμεινε ως το 2009, οπότε έγινε διευθυντής στο 24ο Λύκειο και ο Αν. Τζαβάρας επανήλθε ως διευθυντής στο 24ο Γυμνάσιο. Παρέμεινε ως τα μέσα του 2014, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε, και στη θέση του ανέλαβε ο Γεώργιος Τσιμπογιάννης (ΠΕ19). Το 2017 ο Γ. Τσιμπογιάννης μετακινήθηκε στο 38ο Γυμνάσιο Αθηνών και ανέλαβε η σημερινή διευθύντρια Κυριακή Δασκαλάκη.

 

Τον Φεβρουάριο του 1987 τοποθετήθηκε γραμματέας στο 24ο Γυμνάσιο η Σοφία Αργύρη, η οποία, κατά γενική ομολογία, ήταν η “ψυχή” του σχολείου, ενημερωμένη πάντα για όλα. Πολλά από τα πιο πάνω στοιχεία προέρχονται από τα έγγραφα που η ίδια τηρούσε ως γραμματέας. Συνταξιοδοτήθηκε τον Οκτώβριο του 2012.